Парижката "Света Богородица" може да се срути напълно преди да бъде реставрирана. В момента съществува около 50% шанс катедралата да не бъде спасена, тъй като е изключително крехка, обясняват от управата на монумента пред "Асошиейтед прес".

Самите реставрационни работи ще започнат не по-рано от 2021 година. Това обаче може да се окаже прекалено късно.

Днес можем да кажем, че има 50 процента вероятност катедралата да оцелее. Има и 50-процентов шанс скелето да падне върху трите си арки, така че, както знаете, сградата все още е много крехка”, обясвнява монсеньорът Патрик Шовет.

Жестокият пожар, който унищожи катедралата през април, избухна по време на реставрация. Тогава се срути емблематичната кула-стрела. Основните камбанарии, външните стени и по-голяма част от сводестия таван оцеляха, наред с религиозните реликви и произведенията на изкуството. Поставеното за реновирането скеле пък беше значително повредено. Това го прави и опасно в момента.

В момента инженерите подновяват подготовката за премахване на скелето, което може да причини още по-голямо срутване на сградата и да доведе до големи щети, защото катедралата е изключително крехка в момента.

"Не знаем как ще се отрази това на стабилността на конструкцията", каза говорител на парижката епархия на католическата църква.

Ако мисията бъде увенчана с успех и реставрацията бъде завършена, още три години ще отнеме, за да стане храмът напълно безопасен за посетители. Инженерните екипи монтираха 75-метров кран, който сега се издига над частично разрушената катедрала.