Оцелял при атаката срещу джамии в Нова Зеландия в петък каза, че прощава на нападателя Брентън Тарант, че е убил съпругата му, предаде Ройтерс и БТА.

59-годишният Фархид Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, заяви пред агенцията, че би искал да се срещне с Тарант и да му каже: "Въпреки това те обичам."

"Не приемам какво направи... ти взе погрешно решение, пое в погрешна посока, но аз искам да вярвам в теб. Че ти имаш голям потенциал в сърцето си", обърна се Ахмед към 28-годишния Тарант.

В петък австралийският десен екстремист уби 50 човека в две джамии в град Крайстчърч - най-смъртоносната атака в историята на Нова Зеландия.

Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, откакто бил блъснат от кола, разказа, че във фаталния ден се молил в преддверие на джамията Ан Нур, а не в главното помещение, както обикновено, когато нападателят нахлул. Мъжът помислил, че това е последният ден от живота му, тъй като било невъзможно да избяга с инвалидната си количка. Тарант обаче не влязъл в това преддверие и Ахмед все пак успял да излезе и да се скрие зад кола. Оттам той наблюдавал масовото убийство.

Съпругата му Хусна, която била в другия край на джамията, била застреляна от Тарант.