В отговор на атаките срещу две военни летища на руска територия, във Винишка, Черкаска и Кировоградска област на Украйна, както и в град Кременчуг, Полтавска област, прогърмяха експлозии.

Експлозии разтърсиха две руски военни летища, има загинали!

За това пишат украински медии.

По-късно стана известно за две мощни експлозии в центъра на Одеса. Агенция УНИАН съобщава за силен пожар в града.

Местният канал Telegram пише, че в Одеса са прозвучали няколко експлозии. Според местните жители в областния център има поне едно попадение на обекта на енергийната инфраструктура, започнаха прекъсвания на електрозахранването. Също така се знае за работата на противовъздушната отбрана. Местните власти все още не са коментирали експлозиите в града, но ръководителят на Николаевската ОВА Виталий Ким каза, че в Одеса са били нанесени 4 ракетни удара.

Междувременно стълб черен дим се издига над града, а одеският "Инфоксводоканал" съобщи, че всички помпени станции и резервни линии в момента са без ток, потребителите остават без вода.

"След възстановяване на електрозахранването ситуацията с водоснабдяването ще се стабилизира. Възможни са прекъсвания на комуникацията и набиране към контактния център на ВиК", се казва в съобщението.

След известно време Кирило Тимошенко каза, че в района на Одеса са повредени две инфраструктурни съоръжения, а един човек е хоспитализиран.

Представителят на Запорожка област Владимир Рогов също съобщи за експлозии в контролираната от Киев част от региона и в град Запорожие. Известно е за въздушната тревога в цяла Украйна.

Общо над 100 ракети са били изстреляни в цялата страна по време на ударите на 5 декември 2022 г. Част от тях са стреляни по цели в района на Киев.

Припомняме, най-голямата украинска петролна рафинерия се намира в Кременчуг. Преди това обектът беше сериозно повреден поради въздушни удари.

На свой ред съветникът на ръководителя на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк говори за експлозиите в Саратовска и Рязанска област на Руската федерация.

„Земята е кръгла, Галилей откри това“, написа служителят в социалните мрежи. Той отбеляза, че по същия принцип всичко, което е било изстреляно във въздуха, ще се върне на „мястото на излитане“.

Превод: GlasNews