Земетресение с магнитуд 7 разтърси западната част на Хаити, съобщи Американският геофизичен институт, цитиран от Ройтерс. Епицентърът е на 8 км от град Пети Тру дьо Нип, на дълбочина 10 км. По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е с магнитуд 7,6.

По последна информация има загинали и ранени, но няма подробности колко точно. Американският център за предупреждение за цунами съобщи, че има опасност от приливни вълни. 

Трусът бил усетен по цялата територия на страната, предаде Франс прес. В градовете Жереми и Ле Кай, в югозападната част на острова, се съобщава за материални щети.

"В Хаити жертвите на земетресението може да бъдат няколко хиляди." Тази прогноза е обявена от Геологическата служба на САЩ.

Отбелязва се, че броят на засегнатите хора може да достигне десетки хиляди. В анализа американските експерти взеха предвид сеизмичната устойчивост на сградите, плътността на населението на страната в Карибите, последствията от подобни бедствия.

Според CNN информация за жертвите и разрушенията вече е налична, но точният брой не е посочен.

Силно земетресение стана и край бреговете на Аляска. Магнитудът му е бил 6,4, съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS).

Епицентърът на трусовете беше на 136 км от Перивил, а фокусът беше на дълбочина 33,3 км. Информация за разрушенията и жертвите все още не е получена, пише на уебсайта на службата.