Най-смъртоносното земетресение в Мароко от десетилетия насам отне живота на повече от 2000 души. Войници и служби за спешна помощ се опитват да достигнат до отдалечени планински села, където има опасения за още жертви.

Властите обявиха тридневен национален траур, а Червеният кръст предупреди, че възстановяването на щетите може да отнеме години. Кадри от различни точки на страната разкриват размера на бедствието.

Обявиха тридневен национален траур в Мароко

"Земетресението беше безумно, започна бавно с гладко треперене за около 3-5 секунди. Достигна своя връх с 2 наистина силни трусове. Сградите просто се срутиха. Хората изпаднаха в паника и започнаха да плачат. В Агадир се съобщава за пет смъртни случая. Често има слаби трусове и хората са много притеснени, че може да има още мощни земетресения. Къщите имат огромни пукнатини по стените", разказа пред GlasNews София Ставроу, която живее в мароканския град.

"Много хора спаха навън. Това е ужасяващо. Иска ми се никой да не преживява това. Хората загубиха къщите си, семействата си, целия си живот. Най-страшно е в Маракеш. Там са загинали най-много хора и целият град е в руини. В Маракеш водата и електричеството спряха известно време след земетресението", допълни тя.

Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер стана в късните часове на 8 септември в планински район на 72 км. югозападно от туристическия град Маракеш. Силните трусове бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира, като земетресението причини широкомащабни щети и накара ужасени жители и туристи да се втурнат на безопасно място посред нощ.

Хора спят на улицата от страх да не се повтори труса ВИДЕО

Над 2000 души са загинали при заметресението в Мароко

Снимки: БТА, БГНЕС