„Едно нещо е почти сигурно – Русия ще нахлуе в Украйна. Това, което не се знае е кога, как и колко много ще нахлуе“. Това каза в интервю  бившият външен министър и председател на Българския атлантически клуб Соломон Паси.

„С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за разговори с Русия. Ако ти не си добро въоръжен, те няма да те уважават и ако ти не ги уважаваш, тогава нещата стават още по-сложни“, коментира Паси.

По думите му България не трябва да гледа на себе си като на малка държава в тази ситуация.

„Ние въобще не сме малка страна – ние сме част от ЕС, който е половин милиард души, и сме част от НАТО, което е повече от ЕС“, уточни председателят на Атлантическия клуб пред bTV.

Според него българската реакция на изявлението на руското външно министерство е можело да бъде по-бърза.

„В момента апетитът на президента Путин е по същия начин уголемен, по какъвто начин беше апетитът на Хитлер преди Втората световна война“, смята Паси.

Междувременно, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли днес идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия сега, като обясни, че това би подкопало възможностите на Запада да възпре евентуална руска агресия в Украйна.

"Целта на тези санкции е да възпре руската агресия. Затова ако те бъдат задействани сега, ще се загуби възпиращият ефект", каза Блинкън в интервю за Си Ен Ен. Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

Русия е струпала войски по украинската граница, което породи загриженост у Запада, че може да нападне. Западът заплаши Русия с нови санкции, ако това се случи, а Москва твърди, че няма агресивни намерения