Средиземно море се затопля неумолимо. И докато мнозина обичат да плуват във все по-топли води, експертите предупреждават, че повишаващите се температури са ясен знак за предстояща гибел.

Температурите от Тел Авив до Френската Ривиера или Барселона вече са се повишили с 3 до 5 градуса над нормалното за това време на годината, твърдят учени. Ефектът е забележим.

Хоаким Гарабу, изследовател в Института за морски изследвания в Барселона: „Виждаме последствията. Получаваме информация от различни райони на Средиземно море, като Майорка и Сардиния. Вече виждаме масовото изчезване на някои видове морски животни, растения и други организми. В тях, включително корали, гъби и водорасли. Това също засяга аквакултурите, съоръжения като ферми за миди. Те страдат от ефектите на тази морска гореща вълна. Или по-скоро тази гореща вълна се простира под и над морското равнище.

Според изследване, проведено от учени от 11 средиземноморски страни, горещите вълни между 2015 г. и 2019 г. са засегнали повече от 50 морски вида, причинявайки масова смъртност в много случаи. Океанските учени призовават 30% от Средиземно море да бъдат защитени от човешки дейности, за да се даде шанс на екосистемите да се възстановят и процъфтяват.

Превод: GlasNews