"Стреляйте ги в краката". Едно варварско предложение, което си звучи като същинска заповед. Думите обаче са напълно автентични, а техният автор е не кой да е, а самият Доналд Тръмп.

С изричането на това име нещата вече започват да си идват на мястото. Да, точно така - става въпрос за мексиканската граница и безсилието на САЩ да възпре потока от мигранти.

Американският държавен глава предложил на граничарите да стрелят по краката на бежанците, за да ги забавят. Това се казва в нова книга, чиито автори са двама журналисти от престижното издание "Ню Йорк Таймс". Това били екстремните мерки на Тръмп да възпре мигрантите по южната граница, а към тях се прибавя и пускане на ток по оградата, поставяне на шипове по граничната стена, издълбаване на ровове и пускане на змии и алигатори в тях.

Построяването на стена по южната граница е една от основните опорни точки (може би дори най-основната) в политиката на Тръмп. Това беше водеща част от президентската му кампания. Изграждането на стената вече е започнало, а Пентагонът е отделил солидни средства за построяването на конструкцията. За да сме по-точни, става дума за 3,6 милиарда долара.

Автори на книгата са репортерите Майкъл Шиър и Джули Дейвис. В нея журналистите се позовават на интервюта с над 10 души, приближени до властта, които обаче остават анонимни.

Трудът проследява събития, случили се в рамките на една седмица през март 2019 година, когато Тръмп се опита да възпре всякакъв мигрантски поток като затвори южната граница на страната.

Според експерт, държавният глава на САЩ предложил в частен разговор войниците да стрелят мигрантите по краката, но "интересната" му идея веднага била възпряна от чуждия (и здрав( разум с довода, че това би било незаконно.

Тогава на Тръмп му хрумнали други крайни мерки.

"Президентът говорил много често за подсилване на границата чрез изкопаването на ров, който да напълнят със змии и крокодили. Искал по стената да тече ток, а на върха и да има остриета, които да пробиват човешката плът", твърди се в книгата.

Тръмп дори наредил на помощниците си да затворят границата между САЩ и Мексико до обяд на следващия ден, оставяйки ги "в почти паническо състояние". От своя страна съветниците "отчаяно" се опитвали да успокоят президента.

Това е поредният скандал, витаещ около спорната личност на Доналд Тръмп. В момента срещу него тече разследване, което може да доведе до импийчмънт, а самият президент нарече това преврат.