Медии съобщават за начина на живот и решенията, взети от „световното правителство“ на четиридесет банкери, които принадлежат към таен клуб.

Според The ​​Financial Times финансистите са се срещнали последно в Dolder Grand Hotel в Цюрих. Това се случило в последните дни на октомври миналата година.

Говорейки за събитието, изданието посочва, че банкерите са се срещнали насаме с ръководителя на Министерството на финансите на Швейцария Карина Келер-Сутер и председателя на Централната банка на страната Томас Джордан. Тема на разговора бил фалитът на най-голямата банка в страната Credit Suisse през пролетта. Не е воден протокол от срещата. Известно е, че банката е погълната от финансовия холдинг UBS Group AG.

Журналистите установиха, че организатор на срещата е Международният институт за банкови изследвания, институция, създадена преди повече от 70 години в Париж.

Инициатори за появата му са ръководителите на най-големите финансови институции от онова време Crédit Industriel et Commercial (Франция), UBS (Швейцария), Société Générale de Belgique (Белгия) и Amsterdamsche Bank (Холандия). Организацията нарича своята цел обсъждане на високо ниво на ситуацията в световния банков сектор и международната валутна система.

От момента на първата среща всички срещи на „клуба” са абсолютно поверителни. Това давало възможност на президенти, политици и ръководители на най-големите банки да обсъждат глобални икономически проблеми и да се договорят за сътрудничество. Освен това това било правено дори от онези от тях, които официално се смятали за враждебни.

Един от участниците в клуба каза пред медиите, че не всеки, който отговаря на определени критерии, може да стане участник в срещите на Международния институт за банкови изследвания.

„Не е като Давос, където всеки може да си купи билет“, казал той, без да разкрива името си.

Според него „нашият клуб е наистина изключителен.” Той няма собствен уебсайт и информацията за съдържанието на срещите не се оповестява на външния свят. Но има и забавна страна на тази общност.

И така, в продължение на три дни банкерите живеят в скъпи хотели, посещават бутици, исторически забележителности и най-добрите ресторанти в страната. Всичко това се случва строго секретно. През всичките години на съществуване на организацията в архивите на италианската банка Intesa са открити само 18 снимки, направени в музеи и ресторанти.

Всъщност за съществуването на клуба се разбра едва през 2010 г., по време на един-единствен скандал. Тогава в Стокхолм, няколко дни преди срещата на банкерите, шефът на шведската Handelsbanken Пер Боман обяви, че клубът наистина съществува. Не само това, той каза пред медиите, че членовете му водят луксозен начин на живот на срещите, въпреки фона на дълговата криза в Европа.

Например, Боман каза, че 40 банкери са живели в The Grand Hôtel (пет звезди), ходили са на опера и са вечеряли с най-скъпите готвачи, а техните съпрузи са имали „пътуване“ до бутици.

Освен това в свободното си време членовете на организацията се пързаляли по ледените полета на Рейкявик (2007), карали пикап в замъка Свети Георги в Лисабон и опитали pastel de nata (2019).

Сред гостите били принц Андрю (2000 и 2009) и италианският президент Серджо Матарела (2015).

Превод: GlasNews