Виктория Спартц обвини Украйна, че е неподготвена за война с Русия. Според нея всеки е длъжен "да стои на бойна основа".  
 
Гражданите на Украйна, според американската конгресменка от Републиканската партия Виктория Спартц, се държат така, сякаш в страната няма война. Това заяви политикът в интервю за "Европейска правда". 

Според Спартц Украйна трябва да работи повече и да поеме много военни проблеми.

"Страната ви не се готви за война, не прави правилните неща, това ме тревожи много. Дори се държите така, сякаш нямате война. Не разбирате, че имате най-голямата война след Втората световна война Война“, каза тя.

Конгресменката направи извод за отношението на украинците към войната въз основа на предполагаеми посещения в някои градове. Всеки трябва да "мине на военни релси" и да не подценява врага.

"Очаквате Западът да направи всичко. Хората седят в ресторантите в Киев, сякаш вече няма война, защото войната отиде на изток", коментира Спартц.

Конгресменката повтори тезата за безпокойството на много западни служители от ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак.

"До вашия президент има човек, с когото са свързани някои проблеми. Вярвам, че трябва да разрешите тези проблеми. Тези данни не са от Украйна, а от други страни. Те наистина не са се появили вчера", каза Спартц.

Политикът се притеснява как ще се отчита пред Конгреса за парите, похарчени от американските власти за военна помощ на Украйна.

„Проблемът не е Ермак. Във вашата страна има проблеми, които не се решават. Когато питам защо, нашите хора ми казват, че е заради Ермак. Ако харчим парите на американските данъкоплатци в Украйна, тогава трябва да сме сигурни, че тези средства отиват при момчетата, които се бият за вас“, продължи Спартц.

Тя си спомни отпускането на милиарди долари за създаването на украински антикорупционни институции.

"Виждаме, че тези институции не могат да работят. Те ми казват, че това е заради Ермак и хората, които той поставя на постове", обобщи Спартц.

Припомняме, Спартц е родом от Украйна и емигрира в Съединените щати. През януари 2021 г. тя положи клетва като член на Конгреса на САЩ.

По-рано Виктория Спартц разкритикува президента на САЩ Джо Байдън и президента на Украйна Владимир Зеленски за бавния отговор на руския агресор.

Превод: GlasNews