Западните медии смятат, че в момента всички страни в руско-украинския конфликт са в трудна позиция. Анализаторите смятат, че украинска победа ще доведе до безброй "отмъщения" от Русия.

Както пише Time, докато се водят боевете, влиянието на опозицията нараства в самия Запад. Става дума за тайната среща, която съветникът на Джо Байдън Джак Съливан имаше с колегата си от Киев през ноември.

Журналистите отбелязват, че резултатът от преговорите е разочароващият извод за президента на Украйна, че е време да започне преговори с Руската федерация, по-специално с Владимир Путин.

В статията се казва, че в началото на войната Русия успява да завземе територии почти до Киев. Тогава въоръжените сили на Украйна, с подкрепата на Запада, успяха да отблъснат отбранителната линия, но какво ще се случи в третото действие не се знае и Украйна ще има трудности.

Решението за провеждане на "военна специална операция" в Украйна, взето от руския президент Владимир Путин, според авторите се е превърнало в „смъртоносна дилема“ за Европа и САЩ. Без да накърняват интересите си, те не могат да отстъпят на никоя от страните в конфликта.

Анализатори обясниха, че ако на Киев бъде отказана подкрепа, Москва ще нанесе съкрушителен удар на Украйна и това ще се отрази на сигурността на НАТО.

От друга страна, Зеленски трябва да разбере, че едва ли ще успее да спечели и например да върне Крим на Украйна.

„Путин не трябва да печели, но и Зеленски не трябва да печели твърде много“, пишат медиите.

Сега САЩ и Брюксел са заети да убеждават украинския лидер, който трябва да се сбогува с полуострова завинаги.

Западът обаче не възнамерява да признае новите региони на Руската федерация, защото това ще доведе до нови конфликти, а в тях вече ще бъдат въвлечени нови играчи - Иран и Китай, смятат журналистите.

Превод: GlasNews