Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова, Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради успешна кариера в Лондонското сити като инвестиционен мениджър. През 2009 година се омъжва в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е избран за член на британския парламент, а през 2016 е сред най-големите привърженици на Брекзит.

Три години по-късно Сунак сред най-приближените на Борис Джонсън и работи активно в кампанията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана премиер, той бе назначен за главен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с ранг на финансов министър.

През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак обяви, че отказва да носи маска в претъпкана Камарата на общините. Той също така апелира към британците "да започнат да ядат повече, за да помогнат на икономиката" да си проправи път от историческия спад, предизвикан от коронавирусната криза.

Сега Риши Сунак спечели втория кръг от гласуването за избор на наследник на Борис Джонсън. Остават петима кандидати, след като главният прокурор Суела Брейвърман отпадна при гласуването в четвъртък.

Сунак спечели 101 гласа, Пени Мордаунт го следва с 83 гласа, а Лиз Тръс остана трета с 64 гласа. Следващият кръг от гласуването, при който отпада кандидатът с най-малко гласове, ще се проведе в понеделник.

В същото време оттеглящият се британски министър-председател Борис Джонсън призова кандидатите, които отпадат от надпреварата за неговия наследник, да подкрепят всеки кандидат, различен от бившия финансов министър Риши Сунак, съобщи „Times“.

Ток е провел разговори с неуспелите кандидати и е дал ясно да се разбере, че Сунак не трябва да става министър-председател. Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което постави началото на неговото разпадане.

"Целият екип на министър-председателя на Даунинг стрийт мрази Риши. Това е лично. Това е гняв... Те смятат, че той е планирал това от месеци", казва източник пред изданието.