Отровни газове, бълвани от вулканична пукнатина близо до Рейкявик, заплашват да замърсят въздуха на село близо до мястото на вулканичното изригване. Исландската столица също е застрашена, съобщи Исландският метеорологичен институт, цитиран от Франс прес.

Институтът прогнозира, че особено силно засегнат от газа ще бъде Вогар, населено място с около 1000 жители, намиращо се на около пет километра североизточно от необитаемата долина Фаградалсфял, в която е изригването. До утре газовете може да достигнат и Рейкявик, намиращ се на около 40 км оттам.

Концентрациите на серен диоксид могат да достигнат до 2600 микрограма на кубичен метър - равнище, смятано за вредно за здравето на уязвимите хора, според Исландската агенция по околна среда.

Метеорологичната служба обаче предупреждава, че моделите на прогнозиране са ненадеждни поради много неравномерния поток на изригването. Измерванията показаха, че вулканичната активност от процепа е намаляла наполовина и дължината му се е свила с около 200 метра.

Дебитът на бълваната лава се оценяваше на 32 кубически метра в секунда през първите часове на изригването, но намаля наполовина на следващия ден и беше средно около 18 кубически метра в секунда в четвъртък сутринта.

Лавата се простира на 144 000 квадратни метра. Вулканичната пукнатина, от която извира тя с температура 1200 градуса по Целзий, обаче вече не е толкова дълга и се простира на приблизително 130 метра. Налягането в магмения тунел не е равномерно, което кара геофизиците да предупреждават, че потокът може да се увеличи или да започне изригване от нова пукнатина.

Любопитни хора се стичат към мястото на изригването, за да усетят тътена на земята под краката си, докато от дълбините бликат фонтани от лава.

Според датчици, монтирани от властите през последната година и половина, вчера над 4200 любопитни са дошли да гледат изригването на полуостров Рейкянес, в Югозападна Исландия. За целта те са вървели пеша 14 километра в двете посоки. Най-близкият паркинг до мястото е на два часа път пеша.