Турските вестници днес пишат за информацията за предприемането на съвместна операция на Турция и Иран срещу Кюрдската работническа партия (ПКК).

Информацията, оповестена от турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, е поместена на първите страници на водещите турски издания.

"Съвместна операция с Иран срещу ПКК" ("Йени шафак"), "Историческа операция на Турция и Иран срещу ПКК" ("Стар"), "Първа операция с Иран срещу ПКК" ("Тюркие"), "Започна съвместна операция срещу ПКК с Иран" ("Йени акит"), "Първа съвместна операция с Иран срещу ПКК" ("Акшам"). Това са заглавията на някои от турските вестници по темата, предава БТА.

Министър Сойлу, който преди 15 дни даде сигнали за предстоящ старт на операцията, вчера обяви, че турската армия и Иран са предприели съвместна офанзива срещу ПКК, пише в. "Милят".

В 8 ч. сутринта (на 18 март) започнахме съвместна операция с Иран срещу ПКК в района на източната ни граница. Ще изкореним корените на терористите. Ще спасим народа си от тях, заяви Сойлу.

В. "Акшам" цитира министъра на вътрешните работи, който заяви още, че Турция и Иран за първи път организират съвместна операция срещу ПКК. Сойлу каза, че Анкара и Техеран са водили дълги преговори преди началото на офанзивата.

Той уточни, че представители на турското министерство на отбраната са пътували няколко пъти до Техеран и ирански военни представители са били в Анкара, отбелязва "Сабах".

Анкара и Техеран предприеха очакваната стъпка. Войниците ни заедно с Иран, който има проблеми с ПКК, предприеха операция срещу терористичната групировка по границите на двете страни. Операцията ще продължи, докато районът не бъде прочистен изцяло от присъствието на терористи, пише в. "Тюркие".

В материал, озаглавен "Тест за искреност за Иран" проправителственият в. "Йени шафак" помества мнения на турски експерти, които изтъкват, че в продължение на много време Иран е бил против провеждането на подобна операция.

Според тях промяната на позицията на Иран вероятно се дължи на факта, че турските въоръжени сили вече са прочистили (от терористични елементи) немалка площ в полите на планината Кандил в Северен Ирак (където се намира главната база на бойците от ПКК).

Броени часове, след като турският вътрешен министър обяви началото на съвместна акция срещу ПКК с Иран Техеран отрече тази информация. Иранската агенция ФАРС цитира източник от иранската армия, отричащ думите на Сойлу.

Информацията на ФАРС бе цитирана от западни агенции.

"Сойлу съобщи, Иран отрече", пише в заглавие по темата единствено опозиционният турски в. "Йени чаг" (със сравнително малък тираж - бел. ред.).