Снимка от репетицията на фаталната сцена във филма "Rust" бяха публикувани в британския "Daily mail". От изданието са отбелязали фотосите така, че да приличат на възстановка на ситуацията. Самити кадри са качени във Фейсбук профила на Серж Светной, главен електротехник на продукцията "Rust", близък колега на застреляната от Алек Болдуин операторка Халина Хътчинс, който е работил и в други филми с нея.

"За да спестите стотинка, понякога наемате хора, които не са напълно квалифицирани за сложната и опасна работа, и рискувате живота на другите хора, които са близки, както и вашия живот", написа той.

Коя е Халина Хътчинс, застреляната от Алек Болдуин жена СНИМКИ

В емоционален пост във Фейсбук, Светной обвини в "небрежност и непрофесионализъм" оръжейниците и продуцентите, че са наели неопитен човек.

"Стоях рамо до рамо с Халина по време на този фатален изстрел, който отне живота й и нарани режисьора Джоел Соуза. Държах я в ръцете си, докато тя умираше. Кръвта й беше по ръцете ми", пише той, като споделя и последната им снимка на терен (заглавното изображение).

Според изданието местната прокуратура вече е подготвила наказателни обвинения. В документите пишело, че звездата Алек Болдуин е насочвал пистолет към камерата по време на репетиция на снимачната площадка на Санта Фе на филма "Rust". Тогава е произвел изстрел, убивайки оператора Халина Хътчинс и ранявайки режисьора Джоел Соуза.

В клетвените декларации, съдържащи изявления на Соуза и другия оператор Рийд Ръсел, се посочва, че на Болдуин му е връчен пистолет и му е казано, че не е зареден.

Това става ясно, след като Светной публикува снимка от терен, направена в същия ден на инцидента. Там се вижда как Хътчинс държи камера, докато Болдуин стои в каубойски костюм, заобиколен от членове на екипа.

Реквизиторът, дал фаталното оръжие на Алек Болдуин, е бил уволняван заради немарливост

Окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис разкри, че не са изключени наказателни обвинения, казвайки пред "New York Times", че огнестрелното оръжие, използвано в инцидента, е "законно" и "подходящ за онази епоха пистолет", а не реквизит, пише Дир.бг.

Асистент-режисьорът Дейвид Холс, за когото се смята, че не си е свършил правилно работата, твърдеше, че револверът на Болдуин, бил "студен" - термин, използван от режисьорите, за да покажат, че пистолетът е безопасен за използване и не е зареден с бойни патрони.

Прокурорът добави, че на снимачната площадка е открито "огромно количество куршуми", чието естество и поява там тепърва се разследва. Според някои хора от продукцията, техни колеги се развличали, като стреляли по кенчета с бира часове преди трагедията.

Неопитната 24-годишна оръжейничка Хана Гутиерес-Рийд сложила три оръжия в сива количка на терена. Тя оставила количката без надзор за известно време.

Срещу Алек Болдуин, прострелял фатално операторка, няма повдигнато обвинение