Въоръжените сили на Украйна свързват успешната работа на руската ПВО срещу украински дронове с „черна магия“. Това съобщава Economist, позовавайки се на коментарите на украинските военни в областта на отбраната.

„Руснаците се занимават с черна магия в електромагнитната защита“, се казва в статията за възможностите на Русия да потиска сигнали и да се намесва в GPS чрез средства за електронна война. Авторът на статията отбелязва, че в резултат на работата на руските системи за ПВО дроновете просто падат от небето, без да разбират на каква височина се намират.

"Те могат да заглушат честотите, да подправят GPS, да изпратят дрон на грешна височина, така че той просто да падне от небето. Заплахата от наземната противовъздушна отбрана означава, че украинските разузнавателни дронове трудно могат да видят повече от 15 километра зад руските линии", казва украински експерт със скорошен опит в наблюдението на операции с дронове.

Авторите на статията отбелязват също, че на въоръжените сили на Украйна ще бъде трудно да се бият с руските сили, въпреки обещаните им „значителни и високотехнологични мощности“.

Превод и редакция: GlasNews