Загубите на въоръжените сили на Украйна не възлизат на 100 хиляди души, както съобщават западните медии. Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов в интервю за Интерфакс-Украйна.

Според него информацията за 100 хиляди загинали украински защитници, разпространена от американското издание Politico, не отговаря на истината.

"С пълна отговорност ви заявявам, че нямаме 100 000 загуби сред военните. Това е невъзможно. По време на война това е класифицирана информация, но 100 000 е пълна невярност", подчерта той.

Той добави, че само президентът на Украйна Володимир Зеленски и самите украински военни знаят точната цифра на загубите на Украйна във войната срещу Руската федерация, а съотношението на загубите сега е 1 към 7, а понякога и 1 към 10 в полза на Въоръжените сили на Украйна.

"След войната от 2014 г. ние знаехме как да се бием, но с Русия случаят не е такъв. В много области те имаха луди загуби", добави той.

Алексей Данилов каза, че въоръжените сили на Украйна вече са осуетили третата офанзива на руските въоръжени сили, поради което руснаците не могат да продължат напред, а хората в Бахмут са хвърлени в казана.

ДШУ коментира скандалното интервю на командира на батальона на Въоръжените сили на Украйна за WP. Според представителя на ДШУ Валентин Шевченко, Анатолий Козел с позивна „Купол“ не е получил разрешение за комуникация с представители на медиите, а загубите на Въоръжените сили на Украйна, които той обяви, са „значително надценени“.

Секретарят на СНБО Алексей Данилов реагира на статията на WP, като отбеляза, че "песимистичните" настроения на западните медии не отговарят на истината и призова да не се вярва на всичко, което пишат медиите.

Превод: GlasNews