Украинският кабинет прекрати споразумението с руското правителство относно мерките за осигуряване на паралелна работа на енергийните системи на Украйна и Русия. Това каза представителят на правителството на Украйна във Върховната рада Тарас Мелничук.

„Споразумението между Кабинета на министрите на Украйна и правителството на Руската федерация относно мерките за осигуряване на паралелната работа на Единната енергийна система на Украйна и Единната енергийна система на Руската федерация е прекратено“, пише той в телеграм канала си след заседанието на кабинета на министрите.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви необходимостта от прекратяване на всяко взаимодействие с Русия и прекъсване на всички двустранни споразумения между Киев и Москва.

В момента украинските власти постепенно разтрогват по-голямата част от споразуменията за сътрудничество в различни области, сключени преди това от Киев с Руската федерация. Зеленски дори поиска този процес да бъде ускорен, тъй като според него никакви споразумения за сътрудничество с Москва не трябва да действат в условията на военна специална операция на Русия.

Превод: GlasNews