Руската авиационна индустрия получава резервни части от компанията Avia FED Service, повечето от които са закупени от Украйна. За това пише изданието „Важни истории“.

По-специално, компанията "Avia FED Service" доставя своите продукти на руското министерство на отбраната, Rostec и президентския специален летателен отряд "Русия".

Изданието отбелязва, че от 2022 г. до юли 2023 г. руската авиационна индустрия е получила украински части на стойност 370 милиона рубли. Позовавайки се на митнически данни, журналистите отбелязват, че за ремонта на Ан-124 са внесени части на стойност почти 120 милиона рубли, които са произведени от Харковския машиностроителен завод "ФЕД".

Доставени са резервни части на стойност над 67 милиона рубли за локационните станции на хеликоптери Ка-32, които са произведени от Киевския завод "Радар".

Освен това руската авиация получи резервни части от предприятието "Мотор Сич", киевския завод "Артем", Харковското конструкторско бюро за агрегати, Волчанския агрегатен завод и други украински предприятия за около 170 милиона.

Журналисти разказват, че части са доставени и от Франция, САЩ и Великобритания.

Разследването отбелязва, че преди войната в Източна Украйна около 70% от продажбите на завода FED в Харков са отивали в Русия, но след началото на войната компанията официално спря продажбите в Руската федерация, тъй като през 2018 г. Russian Avia FED Service попадна под украинските санкции.

Изданието пише, че през миналата и тази година части са били доставяни чрез компанията Linker, която е регистрирана в ОАЕ. По-специално на уебсайта на компанията се отбелязва, че те могат да доставят части за самолети Ми-8, Ми-17, Ка-32 във всяка страна.

Позовавайки се на данни на LinkedIn, журналистите посочват, че собственикът на компанията е Алексей Палчик. Вероятно е роден в Полтава и е завършил Иркутското висше военно авиационно училище.

Съобщава се, че въпросната компания е получила стоки от украинската Мотор Сич, чиито директори са заподозрени в доставка на стоки за руската авиация. На сайта пише още, че са официален представител на Мотор Сич в Обединените арабски емирства.

Според журналисти последният път, когато компанията е доставяла стоки на руската Avia FED Service, е било през януари 2023 г. След това стоките бяха доставени чрез киргизката компания Bakaitorg1. На въпрос на журналисти собственикът на Linker каза, че компанията не е доставяла стоки от Украйна. Той също така не можа да каже дали си сътрудничат с компанията Avia FED Service.

Междувременно директорът на Avia FED Service Александър Решетник каза пред репортери, че продуктите са закупени през 2020-2021 г. и са били съхранявани в чужбина.