Украйна води преговори с Международния валутен фонд за изтеглянето на заем в размер от 15 до 20 млрд. долара до края на тази година, който ще бъде използван за възстановяване на разрушената от войната икономика на страната.

„Киев вече отправи искане към МВФ и в момента води консултации с фонда за ново финансиране.“, казва гуверньорът на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко в коментар за "Ройтерс", цитиран от украинската държавна медия Украинформ.

Шевченко изрази надежда, че МВФ ще предостави на Украйна заем в размер до 20 млрд. долара със срок от две до три години под формата на стендбай споразумение или разширен финансов механизъм.

Последният заем, който МВФ отпусна за Украйна възлизаше на 1.4 млрд. долара и бе под формата на спешна финансова подкрепа, договорена през март, предава РИА. 

По оценка на финансисти за страната предстои икономически спад от 35-45% от БВП през 2022 г. и месечен бюджетен дефицит в размер на 5 млрд. долара. Това прави Украйна силно зависима от финансиране от Запада.

По думите на гуверньора на Националната банка на Украйна, програмата за възстановяване на страната трябва да включва мерки, които ще помогнат за стабилизиране на икономиката. Сред целите за връщане до предвоенно състояние са гъвкав валутен курс, липса на ограничения върху международната търговия, намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор и балансирана фискална политика.