От полунощ руските войски продължават опитите да пробият отбраната на Киев. Техни войскови колони неведнъж се опитаха да щурмуват предградия на украинската столица, но без да постигнат успех. Ситуацията в Киев е под контрол. Това съобщиха Сухопътните войски на Украйна, предаде агенция УНИАН.

Колона техника е била заснета от сателит край Иванкив

"Унищожени са колони от бойна техника на окупаторите, които търпят и значителни загуби в жива сила. Руските войски са деморализирани и изтощени. Показахме, че знаем как да защитим своя дом от неканени гости", заяви командващият Сухопътните войски и отбраната на Киев ген.-полк. Олександър Сирски.

Видео, което показва нападение на дрон на Украйна над части на Русия

Нападение на дрон Байрактар над руска танкова колона

Зеленски: Следващите 24 часа ще са критично важни за Украйна

 Междувременно войските на Руската федерация в Украйна намалиха темпото на своето настъпление. Това посочва в оперативна информация по данни към 06:00 ч. Генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от 24 часа.

Руските части  развиват успеха си по някои направления, нанасят въздушни удари по военни и граждански летища в Украйна, командни пунктове на войските, обекти от противовъздушната отбрана, критични инфраструктурни обекти, селища и подразделения от украинските войски.

Над 400 наемници са изпратени да убият Зеленски и ключови политици в Киев

"Нарушавайки нормите на международното право, окупаторите коварно нанесоха ракетен удар по жилищни сгради в градовете Житомир и Чернигов", се казва в съобщението.

"Всички опити на руските завоеватели да постигнат целта на военната си операция остават безуспешни. Украинските войски успешно отразяват атаките на батальонно-тактически групи и карат врага да се отказва от настъплението. Окупаторите се страхуват от нас", добавя Генщабът.

Днес руското министерство на отбраната съобщи, че неговиет сили са  установили контрол над района около Запорожката АЕЦ в Украйна, Киев отрече информацията. Електроцентралата продължава да работи нормално, допълни ведомството.

Военното ведомство посочи, че руските сили са превзели и двата града Бердянск и Енергодар, които също се намират в югоизточната Запорожка област.

Мощен взрив озари небето над Черкаси. Сграда в Чернигов ударена от ракета ВИДЕО

 За пореден ден заместник-министърът на отбраната на Украйна Ана Маляр сподели ориентировъчните загуби на руските войски. Тези данни обаче не са потвърдени от Русия, чиято власт заяви, че има загуби, но без да даде цифри.

Според Маляр Русия е затубила 5300 военнослужещи, 29 самолета и 20 хеликоптера, както и 191 танка.