Украинските бежанци в Израел започнаха да се сблъскват с тормоз, а някои от тях бяха изнасилени. Това се казва в статия на Times of Israel.

„Вече има документирани случаи на изнасилване, експлоатация на работното място и други злоупотреби, с които тези жени (украински бежанки) се сблъскват в Израел“, отбелязва изданието.

Известно е, че от началото на украинската криза 47 000 украинци са пристигнали в Израел, но сега около 15 000 от тях са останали в страната. Нито един украинец не получи статут на бежанец.

По-специално, това се дължи на факта, че неевреите, които са пристигнали в страната, получават само статут на туристи, поради което не могат да работят в Израел. През май 2022 г. властите разрешиха на украинците да работят, но според адвокат Анат Бен-Дор работодателите все още дават предпочитание на неукраинците.

Ден преди това беше съобщено, че жител на Бирмингам е обвинил украински бежанец в сексуално насилие. Историята е разказана от Daily Mail. Съобщава се, че мъжът решил да участва в жилищната програма за бежанци от Украйна и заселил украинец. Няколко седмици по-късно британецът се обърнал към полицията с изявление, че бежанецът го е подложил на сексуално насилие.

Превод: GlasNews