7-годишно момче, ученик от 2 клас в един от градовете в квартал Хашарон в Израел, премина през процес на смяна на пола и стана момиче. В училище то ще бъде признато за момиче и ще може да ползва тоалетната за инвалиди, предназначена и за двата пола. Това стана известно след разяснителни разговори със съученици и техните родители. Подробности съобщава в сряда, 29 юни, местният новинарски сайт mynet.

Учители, училищен психолог и родителите на момчето съобщават по имейл, че „след едногодишен подготвителен процес един от учениците е преминал през промяна на пола и сега, в сътрудничество с професионалните власти, родителите му решават да кажат на съучениците и техните родители за трансформацията." Родителите и учителите на детето организираха специална видеоконференция за родителите на съученици, като на следващия ден уведомиха самите ученици за това.

В класа се проведе 2-часов урок, по време на който на второкласниците беше прочетена детската книжка „Ани Джез” („Аз съм Джез”) за момиченце, което се роди момче. Написана е от Джесика Хартъл и Джез Дженингс и тяхната история описва подобно преживяване. Именно по този начин учителите решиха да обърнат внимание на децата за промяната в пола на техния съученик.

Това предизвика много шум в града. Депутат от ултрарелигиозната фракция в градския съвет разпространи отворено писмо до местните медии до родителите на съученици, в което протестира срещу "насилственото нормализиране на операциите по смяна на пола сред малките", както се изрази той.

Според депутата към него са се обърнали няколко майки. "Те бяха шокирани от новината. Една от майките отказа да изпрати дъщерите си на училище. Родителите се противопоставиха на "насилствените разговори с ученици за смяна на пола, водени зад гърба на майки и татковци."

Председателят на градския родителски комитет се изказа с остра критика към депутата, заявявайки, че той „избира пътя на атаки срещу уважаван учител и разпространява информация по мракобесните форуми, в които веднага започнаха да осъждат семейството на дете с смени пола."

Председателят на родителския комитет на града каза: "Изпращам топли прегръдки на това дете, неговото семейство и приятели. Убеден съм, че много родители в нашия град се чувстват по същия начин като мен."

Според председателя на училищния родителски комитет „семейството е действало в сътрудничество с училищните власти, съветниците, инспекторите и градската служба за психологическа подкрепа в полза на децата“.

От училището подчертават, че "приемат всеки ученик такъв, какъвто е. Приемането на такива деца като абсолютно нормални е много важно за тяхното самочувствие и спокойствие". В същото време директорката на училището в писмо до родителите си подчерта, че е против събитията.

„Въпросът беше поставен на вниманието ми само преди няколко дни и не участвах в срещи с родители и деца.“

От Министерството на образованието коментираха: „Целият процес, осъществен в класа на момчето, беше придружен от специалисти от градската психологическа служба, инспектори от Министерството на образованието и кметството. Проведен е разговор със съучениците на детето, което се счита за много успешно, освен предшестващата това и организирана за родителите видеоконференция. Ръководството на училището ще предостави възможност за себеизява на всеки ученик, ако родителите му желаят."

От кметството заявиха: „Кметството е уверено, че ръководството на училището и учителският колектив действат в полза на децата и се грижат за душевното състояние на въпросното дете. Кметството ще продължи да действа в съответствие с принципите на равенство, толерантност и приемане на всеки човек такъв, какъвто е“.

Превод: GlasNews