Външните министри на ЕС планират да прекратят действието на споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Русия. Това съобщи днес, 28 август, според Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Според тях европейските политици планират да вземат това решение на 30 август 2022 г. по време на двудневна среща в Прага.

На руснаците трябва да се забрани да влизат в Европейския съюз

По-рано беше съобщено, че ЕС спира действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия от 28 февруари 2022 г. Беше уточнено, че облекчаването на визовия режим ще бъде спряно за дипломати, официални лица, бизнесмени и парламентаристи.

Припомняме, редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да бъде установено дали може да бъде договорен "координиран подход" по въпроса за туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви що се отнася до налагането на такива ограничения.

Превод: GlasNews

Русия заплаши Европа с ответни мерки срещу ограниченията на руските визи