Докато Брентън Тарант бяга с колата си от новозеландска джамия, където предполагаемо попада на стрелба, само 10 души гледат видеото, което предава на живо във Facebook, сочи архивирана версия на страницата му.

Но видеото, което показва убийството на десетки хора в джамията, вероятно е гледано милиони пъти в различни формати в интернет. Видеото е записано и препубликувано от множество сайтове, на места с по-слаби ограничения и в най-тъмните кътчета на интернет, където е достъпно само със специален софтуер, пише в свой анализ WSJ.

Този уикенд Facebook и YouTube на Google продължаваха да работят по това да държат видеото далече от платформите си.

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността в ерата на предаването на живо. Тези видеа просто не могат да бъдат изтрити.

Софтуерът за изкуствен интелект не е достатъчно добре развит, за да засича напълно съдържание с насилие, докато то се предава, твърдят експерти. А широко разпространен софтуер позволява на хората на мига да запишат и да създадат копие на онлайн видео. Това означава, че въпросното съдържание в момента живее на телефоните и компютрите на хората, показвайки колко малък контрол имат големите технологични платформи върху съдбата на един клип, след като е публикуван.

Архивираната версия на Facebook страницата на Тарант посочва, че видеото е било премахнато само няколко минути, след като той е спрял излъчването, твърди компанията за разследвания в социалните мрежи Storyful. Facebook твърди, че е била уведомена от полицията в Нова Зеландия малко след излъчването на живо.

Но вече е късно. Всеки с линк към видеото е можел да го запише.

Как става разпространението след това вижте в продължението на материала в Investor.bg!