Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван, превръщайки се в най-високопоставеното американско длъжностно лице, посетило самоуправляващия се остров, за който Китай предявява претенции от 25 години насам.

„Посещението на нашата делегация на Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван“, заяви Пелоси в изявление малко след кацането. „Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван е по-важна днес от всякога, тъй като светът е изправен пред избора между автокрацията и демокрацията.“

Китай веднага реагира на новината, че самолетът с председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси е кацнала в Тайван. 

От министерството на външните работи на Поднебесната империя разпространиха съобщение, в което осъждат действията на представителната на САЩ. 

Китай напомня, че е само един, а Тайван е част от него. В изявлението се напомня, че при установяване на дипломатическите отношения между Съединените щати и Китай, Америка се е съгласила да признава правителството на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай. Китай посочва още, че Нанси Пелоси е настоящият лидер на Конгреса на САЩ.

„Нейното посещение в Тайван под каквато и да е форма и по каквато и да е причина е голяма политическа провокация за ескалиране на официалния обмен между САЩ и Тайван“, се посочва в изявлението.

„Като две големи държави, Китай и Съединените щати могат да се разбират помежду си само чрез взаимно уважение, мирно съжителство, избягване на конфронтация и печелившо сътрудничество. Тайванският въпрос е чисто вътрешна работа на Китай и никоя друга държава няма право да бъде съдник по тайванския въпрос. 

Китай тържествено призовава американската страна да спре да играе на „тайванската карта“, за да „използва Тайван, за да контролира Китай“, да спре да се намесва в делата на Тайван и да се намесва във вътрешните работи на Китай“, се казва още в съобщението.

Междувременно Москва заяви, че е „абсолютно солидарна с Китай“, като нарече перспективата за посещение на Пелоси „чиста провокация“.  Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна и е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Кремъл, като взривява западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.