От полунощ на понеделник, 19 септември, влезе в сила забрана за влизане на руснаци с шенгенски визи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Забраната важи за притежателите на визи, които са ги получили за влизане в други страни от ЕС. Съответната стъпка беше обявена от правителствата на четирите страни в съвместно изявление, публикувано на 8 септември.

Според новите правила руснаците също няма да могат да използват Естония, Латвия, Литва и Полша като транзитни страни.

„Ще се запазят изключения за дисиденти, хуманитаристи, членове на семействата, притежатели на разрешения за пребиваване, за улесняване на транспорта на стоки и транспортни услуги, дипломатически мисии, транзитни съоръжения за пътуващи до и от Калининград и т.н.“, увериха правителствените ръководители в съвместно изявление..

„Руснаци, не се опитвайте да пресечете границата, не сте добре дошли тук, спрете войната срещу Украйна и се махнете от тази красива страна! — коментира инициативата министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс .

В същото време министър-председателите заявиха необходимостта да се предостави възможност на дисидентите от Руската федерация да напуснат територията на държавата-агресор.

Междувременно Асоциацията на туроператорите на Русия съобщи, че тези четири страни, както и Дания, Белгия и Холандия, вече не приемат документи за издаване на туристически визи.

Трябва да се отбележи, че на ниво целия Европейски съюз също беше взето решение за премахване на опростения визов режим с Руската федерация. За обикновените руснаци това означава:

увеличение на цената на визовата такса от 35 на 80 евро;
увеличаване на времето за обработка на визи (от 15 на 45 дни);
необходимост от предоставяне на допълнителни подкрепящи документи;
затягане на правилата за издаване на дългосрочни и многократни визи.

Освен това, считано от днес, опростеният визов режим за граждани на Руската федерация е отменен от Швейцария. За тях цената на визата е увеличена от 35 на 80 евро, времето за обработка е увеличено от 5 на 15 дни, обезщетенията за студенти, спортисти и шофьори на камиони са отменени.

Превод: GlasNews