Япония преброи островите си, като се оказа, че страната има със 7000 повече от бройката до момента.

Дигитално картографиране, направено от географския институт към страната, установи, че Япония притежава 14 125 острова. Така техният брой се удвоява, след като доклад от 1987 г. преброява 6852 острова, които са владение на монархията.

Институтът обаче подчертава, че промененият брой се дължи на напредъка на технологиите и по-детайлните карти. Броят на островите се увеличава, но общата площ на територията, притежавана от Япония, остава същата.

Конфискуваха 4,5 тона кокаин край Канарските острови

Макар да няма международно споразумение за това как да се броят островите, от института са използвали същия критерий, който е взет предвид и в предишното проучване преди 35 години - преброяване на всички естествено срещащи се земни площи с обиколка от поне 100 метра. Изкуствено регенерирана земя не влиза в новия списък.

Островите около Япония са били в основата на няколко териториални спора, пише bTV.

Япония предявява претенции към държаните от Русия южни Курилски острови. Това е спор, който датира от края на Втората световна война, когато съветските войски ги завземат от Япония.

Страната има исторически претенции и към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които в момента администрира, но Китай многократно оспорва тази принадлежност.

Красив остров се продава на достъпна цена СНИМКИ