Украинските сили са се изтеглили от източния град Соледар в района на Донецк, съобщи военният говорител Сергий Череватий, цитиран от украинската държавна телевизия в сряда.

"Нашите сили изпълниха основната си задача: да не позволят на врага да осъществява систематични пробиви в Донецка посока", каза Череватий, цитиран от ТАСС.

Това е първото украинско потвърждение за превземането на Соледар от руските сили. Москва обяви контрола над малкия град още на 18 януари, припомня "Ройтерс".

Миналата седмица британското военно разузнаване съобщи, че украинските части са отстъпили от града, увеличавайки натиска към Бахмут, където ожесточените сражения продължават.

Припомняме, по-рано украинската армия отрече днес да се е изтеглила от Соледар и твърди, че все още се водят "ожесточени боеве" за този малък град в Източна Украйна, който Русия по-рано обяви, че е превзела.

"Все още се водят ожесточени боеве за Соледар" каза по украинската телевизия говорителят на Източното командване на армията Сергий Черевати. Той посочи, че "въоръжените сили на Украйна държат положението под контрол в много тежки условия", като отбеляза, че те се сражават срещу "най-добрите бойци на руската наемническа групировка "Вагнер" и други руски специални части".