Македонският премиер Зоран Заев определи Преспанското споразумение между Атина и Скопие като модел за мирно разрешаване на спорове, който може да бъде полезен и на други страни. Заев каза това в интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ и за информационния сайт tvxs.gr, предаде агенция АНА-МПА.

Заев изрази оптимизъм, че споразумението ще бъде утвърдено от парламентите и на двете страни, като каза, че бъдещето му е в ръцете на парламентите и следователно на самите граждани, предава БТА.

Македонският премиер каза, че номинацията на него и на гръцкия му колега Алексис Ципрас за нобелова награда го е изненадала и я определи като голяма чест за страната му.

"Вярвам, че двете страни ще оставим едно наследство на новите поколения, но и на други региони в света, защото моделът, който намерихме, е правилният начин за разрешаване на проблемите между държавите и нациите по мирен път", заяви Зоран Заев.

Той изрази още увереност, че предимствата на споразумението ще бъдат усетени много скоро. Македонският премиер каза, че до настоящия момент споразумението е довело до увеличаване на стокообмена между Република Македония и Гърция с 18,7%, а всяка година над 1,5 милиона граждани на страната му посещават южната й съседка.