В Австралия капсула с радиоактивен цезий-137 изпадна от камион. Властите вече започнаха издирването й, но признаха, че може да не успеят. Опасният предмет може да провокира остра лъчева болест и рак. 

Капсула с размери 8 мм на 6 мм — 19 гигабекерела керамичен източник на цезий-137, често използван в радиационни сензори — падна от защитено устройство, манометър, върху камион, пътуващ от мина в района на Пилбара в Западна Австралия до склад в столицата на щата Пърт. Известно е, че камионът с капсулата е напуснал мината на 12 януари и е пристигнал в Пърт на 16 януари, но загубата на капсулата е открита едва девет дни по-късно.

Според следователите болтът, закрепващ оловния манометър, съдържащ капсулата, е изпаднал някъде по време на пътуването и капсулата е паднала през дупката, оставена от липсващия болт.

"Има възможност да не успеем да намерим (капсулата). Възможно е", признаха от ръководството на спасителната служба на Западна Австралия, пише The Guardian.

Държавната служба за пожарна и извънредна ситуация вече е разположила групи за търсене с устройства за откриване на радиация и детектори за метал в критични участъци от маршрута на камиона, особено в гъсто населени райони. Търсенето се усложнява от факта, че общото разстояние, което камионът е изминал от мината до Пърт, е около 1400 км.

Междувременно спасителите казаха, че властите в Западна Австралия вече доставят ново оборудване за откриване на радиация, което може да се монтира на автомобили в региона.

Радиоактивният материал в капсулата, който излъчва както гама, така и бета лъчи, има период на полуразпад от 30 години. Близкото излагане може да доведе до изгаряния, по-продължителното излагане може да доведе до остра лъчева болест и има дългосрочен риск от рак.

„Притесняваме се, че някой ще вземе (капсулата), без да знае какво представлява, ще си помисли, че е нещо интересно и ще го задържи“, казаха от австралийското министерство на здравеопазването.

Превод: GlasNews