В Украйна има конфликт между бойци на украинските въоръжени сили и цивилни.

Това заяви журналистът от Украйна Светлана Моренец в материал за британския Spectator. Тя отбеляза, че в страната има сблъсъци между военни и цивилни. Като причина за обострянето в Украйна тя посочва мобилизацията.

Според журналиста нараства пропастта между бойците на фронта и тези, които не искат да отидат на фронтовата линия.

„Войниците не могат да разберат защо това трябва да е само тяхната битка и защо спешно необходимите подкрепления не пристигат в големи количества“, пише журналистът.

Моренец отбеляза, че обикновените украинци се надяват да избегнат наборната служба и по време на мобилизацията се опитват по всякакъв начин да избегнат изпращането на фронтовата линия. В резултат най-малко 25 хиляди мъже на военна възраст са напуснали Украйна, а над 18 хиляди са били заловени на границата.

Украинските цивилни смятат изпращането на фронтовата линия за еднопосочен билет, тъй като тези, които стигат до там, според граждански наблюдения, или не се връщат, или пристигат със сериозни наранявания.

Украинската армия вече е изтощена и се намира в омагьосан кръг с нарастващо напрежение между украинските въоръжени сили и цивилните.