Скандалите и т.нар. "компрометиращи доказателства", изнесени в медиите и социалните мрежи, вдигнаха информационна вълна, в резултат на която вече имаше известна кадрова чистка в президентството, правителството и в регионите на Украйна. Освен това президентът Володимир Зеленски затегна правилата за официални пътувания в чужбина, с изключение на командировките. Съответните промени се въвеждат в сила с Указ на президента на Украйна „Относно някои въпроси на преминаването на държавната граница на Украйна при военно положение".

"Ако искат да почиват сега, те ще почиват извън държавната служба. Чиновниците вече няма да могат да ходят в чужбина на почивка или с друга недържавна цел", коментира това решение президентът Володимир Зеленски.

Зеленски, президент на Украйнацял екран

Очевидно е, че забраната важи и за жените, тъй като текстът на документа не съдържа коментари относно пола, възрастта и здравословното състояние на засегнатите от нововъведенията. Може би някои пояснения ще се появят в измененията на „Правилата за преминаване на държавната граница от граждани на Украйна“, одобрени от Кабинета на министрите на Украйна от 27 януари 1995 г. № 57, които в рамките на пет дни след публикуването на гореспоменатия президентски указ, бяха инструктирани да разработят кабинета на министрите.

Чиновници под капак. Защо затвориха границата за държавни служители

Резонансната забрана за пътуване зад граница на чиновници беше изненада за мнозина. Съвпадението на това решение с началото на чистката в редиците във властовите институции навежда на мисълта, че тази мярка трябва да бъде превенция на бягството зад граница на самокомпрометирани чиновници.

Яна Михайлюк, адвокат, съветник на TOTUM LF, смята, че въпросът е от политическо естество и е свързан със скандални изявления в медиите относно ваканцията в чужбина на някои държавни служители по време на войната, тъй като държавните служители, назначени от държавните органи, могат да пътуват в чужбина на ваканция или командировка.

По-специално от публикации в социалните мрежи медиите разбраха за почивката в Испания за новогодишните празници на заместник-главния прокурор на Украйна Олексий Симоненко. Една ваканция в чужбина му коства поста. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подписа заповед за освобождаването на Симоненко от длъжност на 24 януари .

Алексей Симоненкоцял екран
Олексий Симоненко, заместник главен прокурор на Украйна, освободен от длъжност поради почивка в чужбина Снимка: РБК-Украйна

В допълнение, луксозната ваканция на пресаташето на Държавната гранична служба Иванна Плантовская във Франция, за която обществеността разбра след появата на съответните снимки на Плантовская в социалните мрежи, предизвика силно брожение. От гледна точка на обществото подобна проява на луксозен живот е недопустима от страна на длъжностно лице по време на борбата на Украйна срещу руската агресия.

Ивана Плантковска, забрана за пътуване от Украйна, забрана за пътуване за държавни служители, забрана за пътуване за длъжностни лица, решение на NSDC, процедура за преминаване на границацял екран
Пресаташето на Държавната гранична служба Иванна Плантовская и почивката й във Франция, която възмути украинската общественост

Украинска граничарка вбеси цялата страна със СНИМКИ на бляскав живот от Париж

Според Димитрий Стриченко, юрист в ООО ЮКК „Де юре“, решението на Съвета за национална сигурност и отбрана е потвърждение на солидарност с военните. „В края на краищата за какво единство можем да говорим, когато отпуските за тези, които с цената на живота си осигуряват запазването на позициите си от чиновниците, се предоставят само в случай на болест, нараняване и бременност“, подчертава събеседникът пред focus.ua.

Припомняме, че по-рано имаше въпроси относно уреждането на пътуванията в чужбина по време на войната. По-специално, по-рано в коментар Ростислав Кравец отбеляза, че в Украйна няма нито един регулаторен акт, който да забранява на мъжете да пътуват в чужбина, с изключение на горепосоченото Постановление на Кабинета на министрите от 27 януари 1995 г. № 57. Но, според него, такива ограничения трябва да се въвеждат само със закон, съответно това, което се случва, е извън правното поле и Държавната гранична служба превишава правомощията си.

Армия на имигрантите. Кой няма право да пътува в чужбина?

Забраната за пътуване в чужбина важи за доста широк кръг длъжностни лица. Списъкът на Съвета за национална сигурност и отбрана включва:

  • членове на кабинета на министрите на Украйна и заместник-министри,
  • ръководители на централни изпълнителни органи и техните заместници,
  • Ръководител на кабинета на президента на Украйна и неговите заместници,
  • ръководители на други спомагателни органи и служби, образувани от президента на Украйна, и техните заместници,
  • шеф на СБУ и неговите заместници,
  • председател и членове на Националния съвет на Украйна по телевизията и радиото,
  • председател и членове на Сметната палата,
  • председател и членове на Централната избирателна комисия,
  • председатели и членове на други държавни колегиални органи,
  • секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана и неговите заместници,
  • народни депутати на Украйна,
  • комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека и неговите представители,
  • ръководителят на Националната банка и неговите заместници,
  • Постоянният представител на президента на Украйна в Автономна република Крим и неговите заместници,
  • ръководители на местни държавни администрации и техните заместници,
  • съдии от Конституционния съд на Украйна, съдии, прокурори,
  • ръководители на други държавни органи и техните заместници,
  • ръководители на структурни поделения на държавни органи,
  • служители, записани за периода на мобилизация и военно време от държавни органи, други държавни органи, органи на местното самоуправление.

„Според Националната агенция на Украйна по въпросите на държавната служба към 30 септември 2022 г. повече от 34 000 мъже държавни служители работят в Украйна. Разбира се, не всички от тях са записани по предписания начин. Но до този момент, резервирани държавните служители биха могли да пътуват в чужбина не само в командировка, но и на почивка“, коментира Яна Михайлюк.

Димитрий Стриченко добавя: много е трудно да се определи тази цифра, тъй като статистическите изчисления не се актуализират често, но грубо можем да говорим за 500 хиляди души. Тоест това са тези, които са пряко засегнати от наложената с постановлението забрана за пътуване.

На всички тези хора обаче не е забранено да пътуват в командировка в чужбина. Както Яна Михайлюк обяснява, командировката трябва да бъде издадена със съответната заповед на ръководителя. Но за окончателното разбиране на механизма трябва да се изчакат промени в Резолюцията на Кабинета на министрите на Украйна „За одобряване на Правилата за преминаване на държавната граница от граждани на Украйна“, която беше обсъдена по-горе.

"Граничните служители ще проверяват заповедите за командировки в чужбина и документите, потвърждаващи връзката на служителя със съответното структурно звено - продължава Димитрий Стриченко. - По-специално ще бъдат взети предвид целта на пътуването, продължителността и мястото, където лицето е изпратено .”

Не е достъпно за всеки. Защо командировки в чужбина се разрешават само на длъжностни лица

Свободата на движение на длъжностни лица беше донякъде ограничена едва почти година след началото на пълномащабната война с Русия. Междувременно от началото на руската инвазия други военнослужещи граждани на Украйна не могат законно да напускат страната, дори и в командировка.

„Постановлението засяга на първо място представителите на централната власт, тъй като ситуацията не се променя за ръководителите на местното самоуправление – кметовете на градове и до днес са пътували в командировки в чужбина само със съгласието на регионалните военни администрации“, казва Оксана Продан, съветник на ръководителя на Асоциацията на украинските градове по общинските въпроси.

"От получените отговори следва, че всичко се свежда до правомощията на граничния полицай на границата, независимо от наличието на необходимите документи. Тъй като именно на място, в момента на преминаване на границата, е окончателното Взема се решение за възможността за напускане“, добавя Продан.

гранична служба, гранична служба, гранична охрана, забрана за напускане на Украйна, забрана за излизане за държавни служители, забрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, процедура за преминаване на границатацял екран 
Снимка: Кадър от видео в YouTube канала на Държавната гранична служба на Украйна

От началото на войната украинският бизнес повдигна и въпроса за предоставяне на възможност за командировка в чужбина на военнослужещите. Все още обаче няма решение на този проблем.

„Кабинетът на министрите направи опит да даде разрешение за пътуване в командировка при подходящи условия (до 7 дни, внасяне на гаранционен депозит и т.н.), но тогава решението не влезе в сила“, спомня си Яна Михайлюк „Следователно ситуацията е, когато държавни служители, назначени за съответните публични органи, можеха да пътуват в чужбина, но бизнесът не можеше, не беше напълно справедливо.“

Все пак има някои изключения. Дмитрий Стриченко уточнява, че преминаването на държавната граница е разрешено за военнослужещи в следните случаи:

  • превоз на медицински товари, хуманитарна помощ за нуждите на въоръжените сили,
  • превоз на населението на Украйна,
  • международна доставка,
  • железопътен транспорт,
  • участие в официални международни спортни състезания и тренировъчни лагери.

„Тоест, почти единствената възможност за преминаване на границата с цел предприемачество остава превозът на населението въз основа на лиценз за право на извършване на стопанска дейност за международен автомобилен превоз на товари и пътници“, обяснява Стриченко.

шофьор, транспорт, забрана за напускане на Украйна, забрана за излизане за държавни служители, забрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, процедура за преминаване на границатацял екран
Снимка: Pexels

Защо ще проверяват законността на решенията за пътуване в чужбина

Въпреки че медиите обсъждат предимно забраната за пътуване на служители, иновациите не се ограничават до това. В края на краищата параграф 2 от решението на НСБО се отнася до проверка на законосъобразността на решенията на Министерството на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна, регионалните, градските военни администрации на Киев относно напускането на граждани от Украйна, включително с превозни средства, като както и законосъобразността и валидността на въвеждането на съответната информация в информационна система "Шлях".

Системата „Шлях“ е специална програма за преминаване на границата, която позволява на военнослужещи шофьори мъже (обикновено доброволци) да получат законно разрешение за пътуване извън Украйна. Системата е създадена, за да елиминира корупционните рискове в процеса на издаване на разрешителни и да опрости самата процедура. Разрешителните, които се издават на водачите, по правило трябва да бъдат заверени от структурно звено на Министерството на инфраструктурата и срокът им на валидност може да бъде три месеца.

Между другото, когато в началото на войната въпросът за задоволяване на нуждите на военния персонал, вътрешно разселените лица и други категории граждани беше остър, много активисти получиха правото да пътуват в чужбина, за да носят лекарства, коли за армията, оборудване , и т.н. Тогава нямаше специална система, тя се появи по-късно.

доброволци, хуманитарна помощцял екран
Снимка: Getty Images

„Първо, за да се премине границата с такава цел, беше необходимо разрешение от съответното военно управление и съгласие на хуманитарния щаб с обяснение какво точно и в какви обеми ще се получава и къде ще бъде доставени“, обяснява Димитрий Стриченко.

Впоследствие са одобрени следните условия за такива пътувания:

  • получаване на статут на доброволец или член на благотворителна организация,
  • необходимостта от предоставяне на копия от договори, потвърждаващи споразумения с представители на чужда държава относно готовността за изпращане на хуманитарна помощ.

"С течение на времето предприемчиви граждани видяха тук възможност да транспортират мъже на военна възраст зад граница под прикритието на доброволец. За тази цел те създадоха благотворителни фондации и организации, получиха съответните одобрения от администрациите и хуманитарните щабове и въображаеми "доброволци" пътуваха в чужбина в колите си за период до 30 дни и са били изгубени “, продължава Стриченко. И допълва, че броят на хората, които са успели да преминат границата по този начин, може да удиви въображението дори на закоравели скептици, но това ще стане известно след войната, тъй като сега е невъзможно и не си струва да деморализираме останалите.

забрана за напускане на Украйна, забрана за излизане за държавни служители, забрана за излизане за длъжностни лица, решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, процедура за преминаване на границатацял екран
Снимка: ДПСУ

Като пример, нека вземем съобщение от СБУ за задържането на повече от десет престъпници, които срещу заплащане са предложили на наборници да напуснат Украйна под прикритието на доброволци, за което участниците в схемата са въвели невярна информация в Електронна система Шлях. Цената на такива услуги започва от 3000 долара и зависи от спешността на проблема и статуса на клиента.

„Ако сега Службата за сигурност на Украйна контролира въпроса с пътуването в чужбина, се надяваме, че това ще намали броя на корупционните схеми, разработени по този въпрос през последната година“, казва Яна Михайлюк.

Последиците от обявените проверки, според Дмитрий Стриченко, могат да бъдат отмяната на разрешителни на доброволци, представители на благотворителни фондации и организации. 

Трябва обаче да се припомни, че в съответствие с новата процедура за организиране и водене на военен отчет на наборници, наборници и резервисти дипломатическите институции трябва да „улеснят връщането“ на наборниците в Украйна. Затова положението на онези, които са пътували нелегално в чужбина, за да останат там за дълго време, не изглежда особено розово.

Превод: GlasNews