Президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди да се подготвят за нападение над крайбрежните райони на юг на страната. Това заяви ръководителят на Министерството на отбраната на Украйна Олексий Резников.

В интервю за The Times той каза, че въоръжените сили на Украйна разработват план за настъпление и събират милионна армия специално за тази задача. В същото време бойците ще получат оръжие от Запада. По думите му това са райони с голямо икономическо значение.

На този фон украинският вицепремиер Ирина Верещук каза, че украинските власти са се обърнали към жителите на южните райони, контролирани от руските въоръжени сили, с препоръка да напуснат територията.

Тя обясни това с подготовката на контранастъплението на Киев в това направление.

„Не знам кога ще се случи това, но знам със сигурност, че там определено не трябва да има жени и деца“, каза тя.
Според Верещук в региона ще има военни действия, включително обстрел. Тя призова „своите граждани“ да се евакуират спешно.

Депутатът от Държавната дума на Русия Михаил Шеремет коментира изявленията на украинските власти. Според него решението на Киев да започне контранастъпление в южните райони представлява политическата агония на Зеленски.

Превод: GlasNews