Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви крайните срокове, след които териториите, които сега се контролират от Руската федерация, трябва да се върнат на Украйна.

Според изданието Politico, говорейки пред делегация на Конгреса на САЩ, той е заявил, че Киев възнамерява да си върне контрола след три до шест седмици.

Според него, ако това не може да стане за толкова кратко време, ще бъде много по-трудно да се направи след това.

Посочва се, че думите на Зеленски са били предадени на медиите от ръководителя на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит.

„Следващите седмици са решаващи“, цитира той Зеленски.

Съединените щати смятат, че все още е възможно връщането на Донбас под контрола на Украйна.

Според ръководителя на комитета на Щаба на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили Русия е успяла да постигне „известен тактически успех“ в района на Донецк, но стратегическите и оперативните цели на Москва не са решени. Той смята, че всички военни действия, които се водят в момента в Донбас, са насочени към „изтощаване“.

Изданието цитира мнението на друг политик - ръководителя на Министерството на отбраната на САЩ Лойд Остин, който обяви решителния етап на войната.

Според него подкрепата на САЩ за Киев сега играе важна роля, той се нуждае от „технологии, боеприпаси и огнева мощ“ за защита.

„Русия смята, че може да надживее Украйна, да надживее нас“, каза Лойд, наричайки това „скорошна грешна преценка“ на Москва.

Превод: GlasNews