Русия има достатъчно ракети "Смерч", "Ураган" и "Град", за да унищожи Украйна град по град. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза, че при последния обстрел над редица градове в Украйна, сред които Славянск, Крематорск и Харков, е използвана именно системата за залпов артилерийски огън "Смерч".

Според украинския държавен глава при баланс на въоръжението украинските военни ще успеят да се противопоставят на руснаците. В страната очакват от август да започнат да получават оръжие по програмата "ленд - лийз" на САЩ, както и още доставки от Европа.

Загубите от войната за украинската икономика се изчисляват на 130 млрд. гривни (4,4 млрд. долара) на месец, изчисли премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от украинската агенция УНИАН. Това е малко под годишния бюджет за украинската армия преди началото на войната - 156 млрд. гривни.

Киев е увеличил съществено социалните разходи, както и непривични досега разходи за бюджета, като например за разминиране на освободените от Русия територии.

Украйна има директна бюджетна поддържка от страните от Европейския съюз, както и грантова и кредитна помощ от международни институции като Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и Международната банка за възстановяване и развитие, коментира още украинският премиер.

Руската армия вече напълно контролира Луганска област