Президентът на Украйна Владимир Зеленски внесе днес във Върховната рада законопроекти за удължаване на военното положение и мобилизация на територията на Украйна. Това се посочва на сайта на украинския парламент.

Законовият режим се предлага отново да бъде удължен с още 90 дни.

Законопроект № 11234 беше внесен на 6 май. Става въпрос за одобряването на указа на президента на Украйна „За удължаване на военното положение в Украйна“. Сега се разглежда от представители на комисията.

Законопроект № 11235 касае удължаването на срока за обща мобилизация. Инициатор на документа е Зеленски. Предложението се разглежда в парламентарна комисия.

Мобилизация в Украйна: кой трябва да актуализира данните в TCC

Общата мобилизация през 2024 г. се засилва, така че гражданите трябва да актуализират данните си в TCC. Тези, които се намират на територията на Украйна, могат да направят това чрез лично посещение в TCC, използвайки центрове за административно обслужване и електронен акаунт, който скоро трябва да заработи.

Съгласно новия закон за мобилизация в Украйна, следните категории трябва да актуализират данните си в рамките на 60 дни (считано от 18 май):

военнослужещи - 25-60 години, които имат временно удостоверение или военна книжка;
наборни - 17-25 години, които имат свидетелство за приписка;
жени лекари и фармацевти на военен отчет.