Президентът на Украйна Владимир Зеленски, обръщайки се към лидерите на Г-7, предложи създаването на глобален механизъм за конфискация на руски активи в света. Освен това той изрази надежда, че Държавният департамент на САЩ ще подкрепи искането на Украйна за признаване на Руската федерация като "държавен спонсор на тероризма".

Призивът на Зеленски беше публикуван на сайта на президента на Украйна.

От прессъобщението става ясно, че украинският лидер призовава за ограничаване на приходите от петрол на Русия, както и за засилване на антируските санкции, които оказват голям натиск върху Русия. Сред новите санкции Зеленски посочи принудителното ограничаване на цената на изнасяния руски петрол.

Зеленски също даде да се разбере, че няма да седне на масата за преговори, за да разреши ситуацията и следователно да приеме условията на Руската федерация.

Освен това той дори заплаши с удар по Приднестровието, но с уговорката, че ако непризнатата република нанесе удар по Украйна. Зеленски обясни, че подобен удар би бил сериозна грешка на властите на ПМР и шамар на Украйна, тъй като Киев е гарант за уреждането на конфликта.

Междувременно трябва да отбележим, че подобно изявление на Зеленски е доста странно на фона на думите на ръководителя на ПМР, че републиката няма никакви агресивни планове срещу съседите си, въпреки редовните провокативни мерки на територията на републиката през формата на терористични атаки или саботаж. 

Превод: GlasNews