Motorola е сред първите, които вградиха приложението директно в камерата на смартфоните си

От броени месеци Google Lens функционира като самостоятелно приложение и може да се изтегли от Google Play Store. Motorola беше сред първите брандове, които го вградиха директно в камерата на смартфона. Американската компания даде на своите клиенти това невероятно изживяване веднага – още с моделите moto g6 и moto g6 plus, чиято официална премиера беше през май.

Google Lens е вграден директно в софтуера на камерата на не малко телефони и поставя бъдещето на търсенето в интернет на върха на пръстите ви още сега.

Камерата разпознава текст, за да можете да търсите ястия директно от менюто, да добавяте събития към своя календар, да използвате указания за придвижване, да се обаждате по телефона, да превеждате думи и още много. Или просто да копирате и поставяте съдържание, за да спестите време. Някоя дреха е привлякла вниманието ви? Или сте забелязали идеалното кресло за дома ви? Вдъхновете се с подобни дрехи, мебели и декор за дома, без да се налага да описвате какво ви трябва в полето за търсене.

Насочете камерата на вашия смартфон, за да научите повече и да взаимодействате със света по изцяло нов начин. Предлагаме ви някои впечатляващи трикове, от които да се възползвате.

Познава растенията и животните

Разхождате се в парка и виждате интересно, красиво растение. Просто насочете камерата на телефона и Google Lens ще ви каже всичко за него мигновено. Ще ви разкрие и много повече за животните в зоологическата градина от информационните табели, поставени пред клетките. Приложението познава почти целия растителен и животински свят и “споделя” с вас информацията, с която разполага.

Разпознава забележителности

Вече не е необходимо да харчите пари за пътеводители, когато сте на почивка – независимо дали сте в България, или сте избрали по-далечна дестинация. Снимайте всяко архитектурно чудо, което ви впечатли, и само след миг ще знаете всичко за него. Ефектът е 2 в 1 – трупате фото архив от най-забележителните места, които сте посетили, и научавате интересни и любопитни факти за тях.

Lens разпознава и най-известните картини и статуи и ще ви предложи кратка разходка из историята на изкуството.

Помага ви в избора на ястие

Това е особено полезно, когато сте в чужбина и искате да експериментирате с нещо от местната кухня. Насочете камерата към ястие от менюто на заведението, където сте седнали, и Google Lens веднага ще ви предложи снимка и описание, включително списък с продуктите и рецепта. Така шансът да направите фатална и скъпа кулинарна грешка се свежда до нула.

Знае кои са най-интересните книги и филми

С Google Lens изборът на книга не е това, което беше. Достатъчно е само да снимате корицата на заглавие, което е привлякло вниманието ви, и приложението ще изведе резюме, читателски оценки, мнения на критици (ако има такива) и линк към търсене в Google.

Покажете на Lens филмов плакат или обложка на DVD и ще получите в отговор ревю или синопсис от IMDB, линк, на който можете да видите трейлъра, както и предложения за подобни филми. Така вероятността да сбъркате с избора и да провалите мечтаната релаксираща вечер е повече от нищожна.

Грижи се винаги да изглеждате и да се чувствате добре

Виждате интересна дреха, екстравагантни обувки, техника, мебели или аксесоари за дома. Google Lens не само ще ви даде описание и линк, от който да си ги купите онлайн (ако се продават онлайн), но и ще ви предложи подобни на тях, които е много вероятно да ви допаднат.

Свързва се с Wi-Fi мрежи

Една от най-пестящите време и усилия функции на Google Lens е възможността да се свързва с Wi-Fi мрежи, като просто му покажете името и паролата на мрежата. Не е нужно да въвеждате нищо или да докосвате екрана, това е всичко.

А ето и някои функции, от които с удоволствие ще се възползват хората с натоварено работно ежедневие.

Камерата с Google Lens може да…

Сканира визитни картички

Сещате ли се за огромните органайзери за визитни картички, в които човек може да изгуби часове, докато намери необходимите му контакти? Забравете за тях! Google Lens сканира визитни картички и прехвърля информацията от тях – име, телефонни номера, имейл адрес – в списъка ви с контакти. От вас се изисква единствено да хвърлите бърз поглед дали всичко е наред и готово!

Копира текст от физически документ

Тази съвсем нова функция на Google Lens свързва физическия свят с този във вашия телефон по нов, уникален начин. Не е нужно да снимате документа, фактурата, страницата от списание и т.н. и след това да активирате оптично разпознаване на символи, за да го конвертирате в текстов файл и да го редактирате. Сега копирането на текст се случва в реално време, през обектива на камерата. Маркирате параграфа, който ви е необходим, натискате “Копиране” и текстът се запазва веднага в клипборда. Вече можете да правите каквото пожелаете с него – да го преведете, да го изпратите на някого и т.н.

Добавя събития в календара

Получавате покана за бизнес конференция или пък виждате плакат за предстоящ концерт, докато вървите към поредната среща. С Google Lens можете да ги добавите автоматично в календара си. Насочете обектива, приложението ще сканира информацията и ще изведе възможности за различните видове данни – Chrome за URL, Google Maps за адрес и Календар за дата и час.