Колко добре е работила компанията AMD през миналото тримесечие ще се разбере едва след публикуването на тримесечния финансов отчет в края на този месец. Но според финансовите аналитици, изтичащото тримесечие ще бъде рекордно за AMD. Всички прогнози за финансовото бъдеще на компанията са благоприятни и на този фон акциите на AMD рязко тръгнаха нагоре.

При приключването на търговете на борсата NASDAQ за 3-ти април, цената на акциите на AMD се увеличи с 8,49% и достигна $29,02 за една акция. Ако погледнем ретроспективно, през последните 13 години цената на акциите на компанията е достигнала подобно ниво през месец септември миналата година, когато цената на една акция превиши $32. И още, след приключването на пазарната сесия акциите продължиха да растат и има голяма вероятност 13-годишния максимум да бъде обновен.

Digitimes цитира информация на производителите на персонални компютри, от която направи изводи, че през втората половина на тази година AMD ще покаже стабилен ръст, при това във всички пазарни сегменти. А старшият аналитик на Instinet даде препоръки на инвеститорите да побързат да купуват акциите на AMD, понеже очаква тяхната цена съвсем скоро да достигне $33 за акция.

Още с излизането на процесорите Ryzen, компанията съществено увеличи дяловете си на различните пазарни сегменти. Да не забравяме, че още това лято трябва да излязат дългоочакваните 7 nm процесори Ryzen от трето поколение с архитектура Zen 2 (кодово име Matisse), сървърните процесори EPYC от 2-ро поколение (MCM Rome) и GPU AMD Radeon Navi.