След като през ноември миналата година, Amazon Web Services представи в тестов вариант две менажирани блокчейн услуги, тази седмица компанията анонсира общата достъпност на Amazon Managed Blockchain.

Amazon Managed Blockchain е напълно управляема услуга, която позволява на ползващите я лесно и бързо да установят блокчейн мрежа, която се разпростира над множество AWS акаунта в AWS m Management Console. Рекламирана като ценово ефективно и лесно за установяване решение за създаване и управление на защитени блокчейн мрежи, тя елиминира нуждата на всеки член на блокчейн мрежата да осигури хардуера и софтуера чрез прехвърлянето на отговорността за това на облака на Amazon.

Макар и станала общодостъпна едва тази седмица, Amazon Managed Blockchain получи топъл прием през периода си на тестване. Един от големите партньори на Amazon тук са например Nestle. Компанията използва услугата, за да улесни процесите по проследяване на веригата за доставка. Друг голям клиент на услугата – стоковата борса в Сингапур, работи с AWS, за да прехвърли направените инвестиции в Hyperledger Fabric към Amazon Managed Blockchain. AT&T, американският мрежов и телеком гигант, подкрепя услугата още от нейния старт, предлагайки я на своите клиенти заедно с наличните си блокчейн решения.

Засега, Amazon Managed Blockchain ще се предлага единствено от AWS East и поддръжка на Hyperledger. Очаква се скоро да бъде осъществена такава и за Ethereum, както и географското ѝ разширение през следващата година.