Amazon са в напреднали преговори за придобиването на TuSimple – китайски стартъп, работещ по създаването на автономни камиони, предава TMPost, цитирайки мениджъри от американската компания.

TuSimple е основана преди четири години, като има оперативни центрове в Пекин, Сан Диего и Туксон, Аризона. Компанията е специализирана в разработката на AI технология и компютърна визия за самоуправляеми камиони. TuSimple вече има и работещи проекти, интегрирани в тежкотоварни возила, които се движат по пътищата. През януари тази година, Business Insider описа компанията като играч, който оставя след себе си компании от ранга на Tesla и Waymo в сектора, като има сключени партньорски договори с 12 големи компании и е в процес по разширяване на парка си от автономни превозни средства до 50 камиона.

TuSimple привлича добър интерес към себе си, като през февруари успя да събере инвестиции в раазмер на $95 милиона, за да покачи общата си капитализация на 1095 милиарда долара. Сред имената на инвеститорите на компанията личат имената на Nvidia Corp, ZP Capital и др.

Любопитното в ситуацията е това, че независимо от написаното от медията, изпълнителният директор на TuSimple Чен Мо отрече компанията да е влязла в преговори с Amazon. Той изтъква също така, че TuSimple в момента се готви за нов кръг от финансиране и към настоящия момент, продажбата на компанията не се планира.

Самите Amazon влагат сериозни ресурси в електрическия и автономния транспорт. Компанията се превърна във водещ инвеститор в базирания в Мичиган стартъп Rivian Automotive, който се занимава с производството на електрически камиони, с инвестиция от $700 милиона. Наскоро, Amazon отдели други $530 милиона, за да има участие в развитието на друг стартъп – Aurora Innovation – компания, разработваща технологии за автономни коли.