Amazon, подобно на SpaceX възнамерява да разгърне на ниска околоземна орбита верига от сателити за осигуряване на интернет за потребителите от целия свят. Инициативата нови името Project Kuiper, а Amazon официално потвърди, че Kuiper Systems е един от нейните проекти.

Project Kuiper предвижда извеждането в орбита на 3236 сателита на различна височина: 784 устройства ще бъдат на височина 590 км, 1296 на височина 610 км и 1156 на височина 630 км. Тези сателити ще осигуряват интернет връзка в пределите от 56 градуса северна ширина (приблизително центъра на Шотландия) до 56 градуса южна ширина (в района на Южна Америка). В тази област живее над 95% от населението на Земята.

„Това е дългосрочен проект, който ще обслужва десетки милиони хора, които не могат да получават базов достъп до широколентов интернет. В рамките на тази инициатива ние разчитаме на партньорство с други компании, които споделят нашите възгледи“ – заявиха представителите на Amazon.

Компанията не уточнява дали ще използва собствени сателити или ще поръча готови от някои трети производител. Не се знае и кой ще ги извежда в орбита. Знаем, че Джеф Безос си има Blue Origin, но може да се предвижда и друг вариант. Освен това, ще са необходими и наземни станции за връзка със сателитите, а Amazon би могъл да използва услугата AWS Ground Station.