Излизането на Android Q се подготвя за втората половина на тази година, като новата операционна система ще предложи много нови възможности и функционалности. Въпреки това, Google едновременно работи върху следващата версия на своята мобилна ОС, засега известна само под името Android 11 R.

Очаква се, че новата операционна система публично ще бъде представена по време на конференцията Google I/O за разработчици, която традиционно се провежда през месец май. Но в официалната страница в Twitter за разработчиците и програмистите се казва, че през есента на 2019 година ще се състои поредното събитие Global Developer Summit, която ще се проведе в Сънивейл, Калифорния от 23 до 24 октомври.

That's right! #AndroidDevSummit is back, October 23-24 in Sunnyvale CA! Save the date and make sure to tune in for all the exciting news and releases from the #AndroidDev team.

More info & highlights from last year here → https://t.co/YLtxLYiU3K pic.twitter.com/rUtLaTcneg

— Android Developers (@AndroidDev) April 4, 2019

В туита не се казва какво точно ще се обсъжда на събитието. Но уеб порталът Gizchina цитира вътрешна информация, според която именно на това събитие интернет гигантът възнамерява за първи път да представи пред общността някои подробности, свързани с операционна система Android R (Android 11.0).

Знаем, че буквените наименования на мобилната операционната система Android следват английската азбука, която включва 26 английски символа и всеки еди от тях е началната буква на някакво сладкарско изделие. Тоест, след P и Q трябва да последва сладкиш, името на който започва с Q. Но това е само предположение, което се базира на досегашния начин на даване имена на сладкиши на операционната система. Напълно в възможно Google да се откаже от тази практика.