Авторите на популярно приложение за намиране на Wi-Fi точки за достъп са направило видими за всички паролите на над 2 000 000 мрежи, предава Techcrunch, позовавайки се на доклад на GDI Foundation.

Wi-Fi Finder, приложение с над 100 000 сваляния в магазина на Android, помага на всеки да търси безжични мрежи в близост. Освен това, приложението позволява на потребители да качват паролите за достъп на устройствата си в база данни, така че да помагат на други. Самата база данни обаче, съдържаща над два милиона пароли, била оставена незащитена и открита, така че всеки желаещ да може да я достигне и я свали свободно. От GDI обясняват пред медията, че са прекарали две седмици в напразни опити да се свържат с китайския разработчик на Wi-Fi Finder. Това, което са успели да направят е да осъществят контакт с Digital Ocean, които помещават въпросната база данни. Те са реагирали своевременно и са я свалили от интернет пространството.

GDI съобщават, че всеки запис в базата съдържал мрежовото име на безжичната мрежа, точното ѝ географско местоположение, нейният BSSID номер и паролата за мрежата, съхранена в открит вид и незащитена. Макар и създателите на приложението да заявяват, че то осигурява само пароли за публични точки за достъп, преглед над базата данни показало, че то съдържа информация и за многобройни домашни мрежи. Това, което за щастие не присъствало поне в базата било истинската самоличност на собственика на точката за достъп.