Миналата година се навършиха 10 години от излизането на първия Android смартфон, като към днешен ден платформата на Google продължава да поставя рекорди. По време на конференцията за разработчици Google I/O 2019 интернет гигантът обяви, че в света работят над 2,5 милиарда мобилни устройства с ОС Android.

Под „активни“ се разбират устройствата, които поне веднъж месечно посещават магазина Google Play Store. Тоест, не са включени мобилните устройства с външен Android фърмуер без достъп до Google Play Store. Това са например телефоните на Amazon с ОС Fire OS, както и смартфоните на някои китайски производители. Тоест, броят на активните Android устройства е по-голям и навярно превишава 3 милиарда.

Темповете на ръст също са високи, Преди две години по време на събитието Google I/O 2017 компанията сподели, че има 2 милиарда активни потребители. Това означава, че за две години те са нараснали с още 0,5 милиарда. Според статистиките, към месец май 2019 година населението на Земята наброява 7,7 милиарда души. Действително, някои от тях могат да имат повече от едно Android устройство, но като цяло постигнатото е много показателно и ръстът на популярността на тази мобилна операционна система впечатлява. На пръв поглед изглежда, че пазарът се насити със смартфони и нов ръст не се предвижда, но Android увеличава броя на активните потребители.

За сравнение, през месец септември миналата година Apple при обявяването на новите iPhone заяви, че е близо до 2 милиарда iOS потребители.