Новините за това, че Facebook смята да навлезе на криптосцената със своя собствена криптовалута, разделя общността зад дигиталните пари. Докато някои смятат, че ходът ще е стъпка в правилната посока към популяризирането на цифровите монети, то други са напълно убедени, че социалната мрежа по-скоро може да нанесе вреда на имиджа на криптовалутите. Негативна позиция има също така и известният популяризатор на биткойн и специалист, автор на Mastering Bitcoin Андреас Антонопулос.

„Facebook няма да създаде „монета“, която да е открита, устойчива на цензура, децентрализирана, неутрална или неподвластна на граници. Това няма да е като никоя друга криптовалута. Това, което ще направят е просто да пресъздадат света на дигиталните долари, като PayPal, Venmo и др. … Те ще се съревновават срещу другите банки“, убеден е Антонопулос. Той счита, че корпоративни криптовалути, като Facebook Coin и JPM Coin не могат и няма да се конкурират с другите криптовалути.

„Разделителната линия тук се нарича „свобода“. Открити, неутрални, децентрализирани, независещи от граници и устойчиви на цензура пари за целия свят – без дискриминация, идентификация или контрол. Никоя от тези характеристики няма да се предлага от някои от тези валути“, обяснява тезата си Антонопулос. И една такава цифрова валута, няма по какъвто и да е начин да помогне на хората, които живеят в авторитарни режими или в страни, изпаднали във финансова криза.

„Познайте какво? Около 90% от човешкото население живее в такива условия или близки на тях. FaceCoin не е решението. Това ще е просто още една неработеща, централизирана валута. Решението се крие в откритите системи: проблемът се причинява в централизацията на контрола. Проблемът не може и никога няма да се реши чрез FaceCoin“, заявява той, цитиран от chepicap.com.

Антонопулос не спира дотук обаче с обяснението си защо счита един такъв ход на Facebook не само за безсмислен за криптовалутите, но може да е и опасен. „Те ще наложат следене на всичките ви транзакции, продавайки тези данни на различни… комерсиални компании и разузнавателни агенции, тоталитарни режими и подобни. Facebook ще продава финансовата информация на дисиденти на диктаторите, които ги преследват и убиват хора. Понеже точно по този начин работят традиционните пари“.