Арменското правителство възнамерява да смени целият автопарк на своите министри и администрацията им, като замени превозните средства с напълно електрически

Държавата е изпратила проект до Глобалния екологичен фонд (ГЕФ), с който търси помощ при финансирането за подмяна на целия автопарк от превозни средства, задвижвани от петролни горива, към такива, работещи със 100% електрическа енергия.

В страната от много време залагат на електрическите возила. Предоставят се различни преференции за потребителите, решили да закупят такива. През януари тази година правителството реши да освободи цената за вноса на електрически автомобили от ДДС. Това чувствително намали тяхната крайна цена.

В момента Армения, която се присъедини към процеса за глобална електрическа мобилност под егидата на екологичната програма на ООН, разполага със фонд от $700 000 долара. Арменската програма ще е първата по рода си в световен мащаб. Ако всичко се развие по план, до края на годината всички автомобили на правителството ще са електрически. Това заяви Ерик Григорян, министър на околната среда на страната.