Tesla обнови своята система за автономно управление на електромобилите. Новата версия на софтуера въвежда нов режим, в който автомобилът може самостоятелно да решава, кога трябва се се престрои от една пътна лента в друга.

Досега автопилотът винаги питаше водача, дали да извърши престрояването. В настройките на новата версия на програмното осигуряване на Autopilot е добавена опция, която разрешава самостоятелното извършване на тази маневра.

„Ако водачът избере ‘Не’ в опцията ‘Запитване за потвърждение за промяна на пътната лента’, престрояването става автоматично, без явното предварително одобрение от страна на шофьора“ – се казва в инструкциите на производителя на електрически автомобили. „За предстояща смяна на лентата на движение автопилотът уведомява водача чрез звуков и визуален сигнал. Освен това, във всички електромобили, произведени след месец август 2017 година е възможно да се настрои леко вибриране на волана при извършването на тази маневра“.

Технологията вече е изпитана от участниците в програмата за предварително тестване Early Access Program, в рамките на която с новия режим са пропътувани над 800 хиляди километра. За използването на новата функционалност е необходимо закупуването на опцията Enhanced Autopilot или Full Self-Driving Capability pack.

В САЩ новата функция започва да работи от днес. Tesla съобщи, че в останалите страни тя ще бъде въведена след одобрението на местните регулаторни органи.