Основателят на Microsoft е убеден, че без ранна диагностика, смъртоносната болест няма как да бъде победена. Бил Гейтс инвестира във фондацията Diagnostics Accelerator, постигнала прогрес в това направление.

Въпреки всичките усилия от страна на учените и лекарите, болестта на Алцхаймер остава неизлечима. Един от главните проблеми в направление е, че за тестването на най-новите медикаменти почти няма пациенти в ранен стадий на болестта.

Към днешен ден диагностицирането на болестта на Алцхаймер става чрез сканиране на главния мозък или чрез анализ на течността в гръбначния мозък. За съжаление, първият метод е твърде скъп, а вторият – инвазивен. Твърде малко са хората, които прибягват до тези методи, преди да почувстват първите признаци на болестта.

Сега се разработва революционно нов метод за откриване болестта на Алцхаймер. Доктор Рода Ау се грижи за невропсихологическите аспекти в дългосрочното изследване Framingham Heart Study, в рамките на което се извършва подробен медицински мониторинг на жителите на малък град в Масачузетс в продължение на вече 70 години.

Някои от участниците в това много дълго медицинско изследване са заболели от Алцхаймер. Доктор Ау е успяла да открие връзка между речта и Алцхаймер. Сега тя се опитва чрез най-съвременни компютърни методи да започне да разкрива малките промени в гласа, които биха могли да указват за развитието на тази болест. Със същата цел доктор Ау изследва почерка на хората.

Ако тези изследвания се окажат успешни, напълно е възможно да се появят приложения за смартфоните, които могат да открият Алцхаймер на съвсем ранен стадий.

За да подпомогне новите методи за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер, Бил Гейтс инвестира в новата фондация Diagnostics Accelerator, която има за цел да ускори този процес. Неговите приятели Джеф и Макензи Безос също инвестираха в Diagnostics Accelerator.